ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ – це підготовка висококваліфікованих та конкурентноспроможних фахівців із сучасним креативним мисленням і передовими компетентностями, здатних до комплексного розв’язання складних завдань у науково-дослідній, педагогічній, організаційно-технологічній, проєктно-технологічній, організаційно-управлінській системах функціонування підприємств харчової і переробної промисловості.
Спеціальність орієнтована на підготовку фахівців, які мають володіти: комплексом організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних та маркетингових методів, методик і технологій для підвищення ефективності функціонування і стратегічного розвитку підприємств харчової і переробної промисловості.
Освітньо-професійна програма орієнтована на підготовку фахівців, які мають володіти: комплексом організаційно-технологічних, дослідницько інноваційних та маркетингових методів, методик і технологій для підвищення ефективності функціонування і стратегічного розвитку підприємств харчової і переробної промисловості.
Навчання за спеціальністю 181 «Харчові технології» базується на сучасних наукових дослідженнях з харчової технології для підготовки наукових кадрів, які здатні проводити фундаментальні дослідження в галузі харчових технологій у сфері виробництва харчових продуктів та створення науково-технічного потенціалу в галузі харчових технологій. Це підготовка освітньо-наукових кадрів, які володіють класичними та сучасними методами наукових досліджень в галузі харчових технологій, виконують наукові дослідження з застосуванням інформаційних технологій.
Навчання за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» базується на сучасних концепціях вдосконалення існуючих біотехнологій на основі розуміння наукових сучасних фактів, концепцій, теорій, принципів і методів біоінженерії та природничих наук. Це підготовка докторів філософії, здатних застосовувати теоретико-методичні знання та практичні навики із спеціалізованих біологічних та технологічних наук у впровадження нових біотехнологій та отримання нових біопродуктів.
Ми будемо раді відповісти на усі ваші питання.
Viber: 0673521385– к.пед.н., доцент Назарко Ірина Степанівна
E-mail: kaf_hb@tntu.edu.ua
Підготовка за спеціальністю «Харчові Технології» здійснюється на кафедрі харчової біотехнології і хімії.
Що я буду вивчати?
Основні дисципліни професійного спрямування:
- Загальні технології харчової промисловості
- Теоретичні основи технології харчових виробництв
- Ефективність харчового виробництва в сучасних умовах
- Мікробіологічні процеси в технологіях харчових продуктів
- Інжиніринг підприємств харчової промисловості
- Біологічно активні сполуки у харчових продуктах
- Сучасні дослідження у харчових технологіях
- Управління якістю та безпечністю харчових продуктів
- Математичне моделювання технологічних процесів харчової промисловості
- Інноваційні ресторанні технології харчової продукції
- Біологічно активні сполуки у харчових продуктах.
- Технологічна ефективність харчового виробництва в сучасних умовах
- Сучасні дослідження у харчових технологіях
- Управління якістю та безпечністю харчових продуктів
- Математичне моделювання технологічних процесів харчової промисловості
Основні задачі, які зможе вирішувати випускник в майбутньому:
- Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми технічного і технологічного характеру, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов на виробничих умовах підприємств харчової промисловості та у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних основ та методів харчових технологій.
- Здатність організовувати та проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів та харчових продуктів із застосуванням сучасних методів.
- Здатність забезпечувати якість і безпеку продукції на основі відповідних стандартів та у межах систем управління безпечністю харчових продуктів під час їх виробництва і реалізації.
- Здатність розробляти нові та удосконалювати існуючі харчові технології з врахуванням принципів раціонального харчування, ресурсозаощадження та інтенсифікації технологічних процесів
- Здатність організовувати та проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів та харчових продуктів із застосуванням сучасних методів
- Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері харчових технологій
- Здатність розробляти програми ефективного функціонування підприємств харчової промисловості та/або закладів ресторанного господарства відповідно до прогнозів розвитку галузі в умовах глобалізації.
- Розв’язувати складні задачі у харчових технологіях, застосовуючи спеціальне обладнання, сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання.
- Обирати та впроваджувати у практичну виробничу діяльність ефективні технології, обладнання та раціональні методи управління виробництвом з урахуванням світових тенденцій розвитку харчових технологій.
- Планувати і виконувати наукові дослідження у сфері харчових технологій, аналізувати їх результати, аргументувати висновки.
Де я зможу працювати?
Основні посади, на яких можна працювати після закінчення навчання:
- Фахівець в галузі харчової та переробної промисловості;
- Керівник виробничих підрозділів у закладах харчової промисловості;
- Керівник підприємств, установ та організацій;
- Завідувач (начальник) відділу (науково-дослідного, конструкторського, проектного та ін.)
- Начальник (інші керівники) та майстер виробничих дільниць (підрозділів) у промисловості;
- Начальник (завідувач) науково-дослідних підрозділів та підрозділів з науково-технічної підготовки виробництва та інші керівники;
- Інженер-технолог
- Фахівець в галузі харчової та переробної промисловості;
- Головні фахівці – керівники та технічні керівники виробничих підрозділів у промисловості;
- Керівник підприємств, установ та організацій;
- Завідувач (начальник) відділу (науково-дослідного, конструкторського, проектного та ін.)
- Начальник (інші керівники) та майстер виробничих дільниць (підрозділів) у промисловості;
- Начальник (завідувач) науково-дослідних підрозділів та підрозділів з науково-технічної підготовки виробництва та інші керівники;
- Інженер- технолог.
- Викладач вищого навчального закладу.
Галузь, де можна працювати після закінчення навчання:
Завдяки універсальності отриманої освіти випускники після завершення навчання можуть обіймати управлінські посади на підприємствах харчової та переробної промисловості будь-якої форми власності з таких видів діяльності:
- технологічної (головний технолог, інженер-технолог, керівник виробничої лабораторії та лабораторії з контролю виробництва);
- організаційної (головний фахівець, начальник управління, директор з виробництва, начальник чи майстер цеху, завідувач виробництвом, технічний керівник, начальник виробничого відділу, начальник відділу технічного контролю);
- проектно-технологічної (інженер, старший інженер технологічних відділів проектних організацій, головний інженер проекту);
- інженерно-дослідницької (інженер, старший лаборант, науковий співробітник, молодший науковий співробітник науково-дослідних лабораторій та установ).
Завдяки універсальності отриманої освіти випускники після завершення навчання можуть обіймати управлінські посади на підприємствах харчової та переробної промисловості будь-якої форми власності з таких видів діяльності:
- технологічної (головний технолог, інженер-технолог, керівник виробничої лабораторії та лабораторії з контролю виробництва);
- організаційної (головний фахівець, начальник управління, директор з виробництва, начальник чи майстер цеху, завідувач виробництвом, технічний керівник, начальник виробничого відділу, начальник відділу технічного контролю);
- проєктно-технологічної (інженер, старший інженер технологічних відділів проектних організацій, головний інженер проекту);
- інженерно-дослідницької (інженер, старший лаборант, науковий співробітник, молодший науковий співробітник науково-дослідних лабораторій та установ).
небюджетні конкурсні пропозиції (за кошти фізичних та/або юридичних осіб):
Українська мова та література
К1=0,3
Біологія
К2=0,3
Хімія або Географія
К3=0,3
Середній бал атестату
К4=0,1
Перелік сертифікатів НМТ 2024 та вступних випробувань для вступу на освітню програму
Основні
за державним замовленням:
Українська мова
0,3
Математика
К = 0,3
Історія України
К= 0,3
Вибіркові
Іноземна Мова
0,3
Біологія
0,3
Фізика
0,3
Хімія
0,3
Українська література
0,3
Географія
0,3